Jan 17, 2009

Taxidermia (2006)

"I remember you like fucked up movies", mi l-a recomandat ranjind un prieten. Si, cu o senzatie de crispare viscerala pentru ca ma asteptam la altceva, am vazut Taxidermia, o comedie ungureasca neagra si cam horror.

Calitati principale: dezgustator, fantastic, caricatural, erotic, est-european, grotesc, scarbos, feeric, sick but highly enjoyable.

Este povestea a trei generatii,
- bunicul, scos parca din cimiliturile populare cu Tandala, ejaculeaza flacari si are o slabiciune pentru o purcica
- fiul, erou comunist al fabricii de conserve, campion la mancat si ingrasat
- nepotul, starpitura degenerata, da titlul filmului cu o poveste grotesca si sublima.

Man is the pie that bakes and eats himself, cum spunea Alasdair Gray in Lanark, una din distopiile mele preferate (pe care daca o gasiti undeva, puteti sa mi-o faceti cadou and I shall love you and hug you and...)

Pe langa povestea absolut fascinanta, adaugam cinematografia atenta a lui Gyorgy Palfi, cu niste filmari si unghiuri senzationale, desi poate cam old-school.

9/10


3 comments:

Irina Csapo said...

vazut Taxidermia: infiorator, genial, grotesc, socant, delicios-gretos.

L'emmerdeur said...

taxidermia... yummy! nici in 100 de ani nu m-as fit putu gandi la un asa scenariu. ungurii stiu sa fac si filme bune. recomand si kontrol

Gabriel said...

Este un film tare frumos despre dragoste filiala :)

Merita vizitat si site-ul oficial, cu putin inainte de lansare gazduia doar un teaser teribil de atmosferic, modelat de score-ul compus de Amon Tobin.

L-am bagat pe lista de "reload". De fapt cred ca o sa il servesc la pachet cu Hukkle mai pe dimineata iar cam pe cand rasare luna peste blocuri trec la lucruri serioase :)