Jan 26, 2009

Lights in the dusk (2006)

O poveste fara sens, care m-a frustrat de la inceput la sfarsit. Koistinen, personajul lui Kaurismaki, jucat impecabil de Janne Hyytiäinen, este prost de-a dreptul, desi regizorul incearca sa ne faca sa credem ca este un gentlemen. Cel putin pe mine dorinta lui de a-l arata ca un romantic incurabil nu pot spune ca m-a prins. Ceea ce mi-a placut totusi este obstinatia scenariului, Koistinen fiind pus in situatii din ce in ce mai absurde, ajungand pana la a face inchisoare 1 an de zile pentru ca nu doreste sa divulge numele femeii de care este indragostit, dar care l-a inselat.

Observ un stil regizoral mai putin minimalist, cadrele sunt mai multe, camera insista mai putin pe figura personajelor si regizorul ne muta de pe strada la tribunal, la inchisoare, intr-un restaurant, intr-un azil pentru saraci, pe un santier, la un Imbiss, intr-o alta casa, intr-un mall si as putea continua. Scena concertului apare relativ devreme in film si muzica este ca de obicei excelenta, de data aceasta rock cu influente punk, gen Clash. Dupa cum am citit pe unul din message boards de pe IMDB, probabil e "Rich Little Bitch" by Melrose, postat pe youtube aici.

Daca il vedeti cand sunteti suparat(a), recomand sa aveti o manusa de box si un zid langa, sa va temperati frustrarea. Probabil ca asemenea frustrare nu am mai avut de la filmul lui Haneke, Funny Games, desi la Haneke imi venea sa deschid televizorul si sa ii strang de gat pe agresori. Asta inseamna manipulare regizorala !
See it !


0 comments: