May 4, 2009

The Pervert's Guide to Cinema (2006)

Sub titlul cam pompos The pervert's guide to cinema, criticul si psihanalistul sloven de formatie lacaniana Slavoj Žižek sustine un tur de forta de doua ore si jumatate de analiza, psihanaliza, deconstructivism si simbolistica freudiana, luand la disecat vreo 50 de filme clasice, mai bune si mai rele, mai vechi sau mai noi.

Reactia privitorilor la documentar va fi in functie de backgroundul lor cultural.
- Unii vor face ochii mari in fata revelatiei simbolistice si a comorii psihologice care zace latent in spatele unei scene aparent greoaie din Solyaris, de exemplu.
- Altii vor stramba din nas, circumspecti, "iar poliloghie freudiana pretioasa?"
- Cei mai multi se vor sufoca de nervi "Hai, las-o jos ca macane, cum sa vezi asta intr-un film de desene animate cu Pluto?! E obscen de-a dreptul!"

Cred ca cel mai bine e sa te asezi undeva intre ele si sa tratezi The Pervert's Guide to Cinema ca pe un documentar bunicel si deloc lipsit de umor, dar nu ca pe o biblie a perversului in cinema...

Citeste restul aici (azi am fost de serviciu pe cinemateca :-)

7.5/10

4 comments:

computersaysno said...

nu ma pot abtine.

ce te-a oprit de la copy paste? :]

zeeny said...

obisnuinta :)

cea care cade said...

mie titlul mi-a atras atentia. :)) sigur o sa-l vad.

zeeny said...

Mda, titlul e doar good marketing.

Mai degraba How to deconstruct 50 movies in 150 minutes. Nu, nici asa nu e bine. Make that 48 movies in 50 de minute, restul de 100 fiind dedicate lui Lynch, Hitchcock, Lynch, Hitchcock.

Asta imi aduce aminte de 100 spoilers in 5 minutes :)