May 30, 2009

Synecdoche, New York (2008)

Well, he did it again. Charlie Kaufman, vreau sa zic.

Inca sub impresia Adaptation-ului si a cartii pe care abia am citit-o, m-am gasit intr-o anticamera in care toate usile duc in acelasi loc.

Si cand mi se parea ca mai complicat de atat nu se poate, am dat peste o scurtatura care m-a dus pe cel mai lung drum posibil printr-unul din cele mai complexe si dramatice filme pe care le-am trait eu vreodata.

Daca ti-ai scrie viata intr-un film, cine te-ar juca? Si cine ar juca-o pe iubita ta? Dar pe amanta pe care n-ai uitat-o niciodata si care, odata cu varsta, cu parodontoza, cu inceputul de chelie, cu vezica slaba, cu prietenii care incep sa-ti moara din lista de mess, iti devine cel mai bun prieten dupa ce viata ta s-a dus, si-a ei, si-a tuturor. Where is everybody? Mostly dead. Some have left.

Synecdoche, New York, in care Philip Seymour Hoffman duce sisific un rol principal excelent, e un film al dracu' de complicat, o transpunere intr-un labirint de oglinzi a celei mai dificile figuri de stil, partea in tot, totul in parte, cu o linie temporala rasucita ca banda lui Mobius, in care te afli concomitent in doua planuri intrepatrunse si reflexive, derivand unul din altul, cu personaje ca papusile rusesti si cu o drama atat de sincera si dureroasa, incat iti vine sa-ti inchizi propriul film si sa te duci naibii sa traiesti nitel.


10, pur si simplu, asa cum nu e filmul asta.

I need a Caden for my Hazel.

4 comments:

q said...

de multe zile aman filmul asta cu frica specifica de a nu da peste o (noua) dezamagire .. dar se pare ca acum voi fi nevoit sa il vizionez :)

dhownut said...

de la being john malkovich incoace, nenea kaufman n-a ratat deloc. in fine, poate cu human nature un pic. dar oricum a avut de la cine sa invere regie in timpul asta.

computersaysno said...

it's all been done before. brilliant acting though.

Anonymous said...

e frumos, usor halucinanat da frumos.
totusi la sfarsitul celor doua ore si un pic nu am reusit sa-mi refulez sentimentul golului. filmul nu mi-a lasat nimic.
nu mi-a dat nimic.
am ramas la fel de gol.