Apr 2, 2009

Leon (1994)

It's that time of the month again: popcorn movie! Fara popcoarne adevarate, dar cu chef de actiune, am ales Leon de Besson cu o trena de actori cu poza la panoul de onoare: Jean Reno, Danny Aiello, Gary Oldman si Natalie Portman, pe vremea aia avand doar 12 ani.

Cum ma plictisesem deja in vreo 20 de minute de partea cu bad cop flick si good bad guy, am incercat sa urmaresc mai degraba motivele pentru care Leon e in top 35 al celor mai apreciate filme pe imdb.

In primul rand Reno, Portman si Oldman au niste personaje extrem de simpatice, care in ciuda faptului ca sunt alese din catalogul de sabloane, sunt suficient de bine modelate ca sa fie credibile si highly likable:
- asasinul platit, naiv, ascet si sentimental, with a broken heart si o planta de apartament
- micuta orfana infractoare cu accese de lolita decenta si o pasiune pentru role-playing games
- the bad cop, coleric in sinea lui serpeasca, dar cu niste momente de placiditate sincera care m-au daramat de ras.

In al doilea rand... cred ca totusi nu e nimic in al doilea rand. Povestea e subtirica, tot filmul mediocru at its best, actiunea OK, dar cu mici naivitati caracteristice filmelor de actiune in care intra si un pic de corazon, finalul jos in orizontul de asteptare. Marele lui plus raman deci actorii si personajele, care merita niste locuri speciale in dictionarul de caractere.

7.2/10

4 comments:

Anonymous said...

nu se poate.

Mihai said...

intreg rolul lui gary oldman mi se pare complet neverosimil, dar asta pentru ca ii vazusem si alte filme inainte de leon.
dar spune-mi te rog, exista sablon pentru micuta orfana infractoare cu accese de lolita decenta? :) eu nu am mai vazut asemenea roluri decat mult mai tarziu :-?

zeeny said...

Nu, nu, tocmai asta ziceam. Sablonul se opreste la micul rebel cu sau fara cauza, restul tabloului e de apreciat.

Rin Tin Tin said...

Cred ca atunci cand vine vorba de Besson trebuie sa tratezi filmele lui ca pe acelea ale unui adolescent teribilist. Vezi The 5th Element (ultimul lui film bun), film care pare facut special pentru Milla, cu care el se cuplase in perioada aceea.
Besson cred ca trebuie apreciat pentru imaginatia sa bogata, nu neaparat pentru originalitate (nu se contrazic cele doua, nu? :) )