Mar 8, 2009

Vozvrashcheniye / The Return (2003)

Rar am vazut un film atat de tensionat (caruia pot sa ii spun fara retineri thriller artistic), in care tensiunea sa se stinga atat de natural, cam ca in viata, cand ti-e frica de ceva ce poate sa se intample si totul iese pana la urma bine... pana cand tragi cand nu te astepti o carte proasta.

Intoarcerea e un film rusesc (primul) al regizorului Andrei Zvyagintsev despre o scurta vacanta incomoda si spinoasa a unui tata, intors acasa ca fiul risipitor dupa 12 ani de absenta, cu cei doi baieti ai sai pe care ii scoate "la padure".

E fascinant de urmarit toata istoria nu atat pentru actiune, cat pentru tensiunea psihologica de care vorbeam mai devreme si care te trage cu o ata periculoasa intr-o stare de nesiguranta care iti urca un nod in gat.

Filmul are o imagine grozava, unghiuri foarte largi (o senzatie incredibila de spatiu), un stil interesant de filmare pe intuneric (dupa care am luat notite pentru fotografia noaptea) si o tenta lichida si verzuie (foarte yin toata constructia cinematografica). Actorii, mai ales cei doi pustani, sunt incredibil de maturi si de naturali, dand dovada de o stapanire a artei cum n-am vazut la multi actori adulti (mai ales romani).

9/10 pentru ca mi se pare ca m-a lasat cu prea multe capete de ata nelegate

3 comments:

q said...

l`am vazut acu ceva vreme si tin minte foarte clar anumite scene (si mi se intampla destul de rar asta intrucat stau destul de prost cu memoria vizuala)..

intrebare : ce naiba era in cutia aia ? :)

zeeny said...

Cutia? Eh, cutia... E o cu totul alta poveste, pentru ca in asta n-o baga nimeni in seama :)

Anonymous said...

sa-mi zici unde il gasesc.