Mar 17, 2009

Sedmikrásky / Daisies (1966)

Singura femeie regizor mai cu vâna din New Wave-ul cehesc al anilor '60 era Vera Chytilová, care combina critica sociala si politica cu un abur feminist, lucru care nu a reusit sa o scape de diverse opresiuni ale regimului, mai ales in anii '70, dupa invazia sovietica.

Daisies abordeaza mai mult latura feminista, fiind o poveste (fara un fir narativ coerent) despre doua muieruste la fel de enervante prin cheful lor de viata si non conformismul epatant ca si Poppy din Happy Go Lucky.

Daca e ceva de apreciat la film e mai degraba imaginea, foarte misto construita, mai intai cam stangaci, cu filtre dubioase de culoare, ca un copil care abia invata sa coloreze, apoi rafinandu-se in cadre din ce in ce mai savuroase. Mi-a amintit de halul in care experimentam cu Photoshopul acum vreo 4 ani :)

E destul de plictisitor sa te uiti la un film despre nimic, care frizeaza filmul mut colorat si suprarealist si care mai are si doua personaje principale agasante, dar de dragul cinematografiei, merita timpul, mai ales ca e scurtut (74 min).

6.5/10

0 comments: