Feb 20, 2009

Milk (2008)

De 8 ori pe lista de nominalizari la Oscarurile de duminica, Milk este un film biografic despre Harvey Milk, primul homosexual (declarat) ales intr-un post public in California in 1978. Prima femeie intr-o pozitie similara a fost Elaine Noble (1975).
(Apropo de premiere... si premieri, stiati ca primul ministru al Islandei, Jóhanna Sigurðardóttir, este in 2009 primul sef de guvern gay din epoca moderna? :-)

Revenind la Milk, in regia lui Gus Van Sant si avandu-l in rol principal pe Sean Penn... e un film bun, facut cu delicatete si cu talent regizoral, cu mare atentie la spiritul vremii (in decoruri, costume si imagine), cu un scenariu alert si tensionat gradat, iar documentaristii care au lucrat la imaginea lui Penn pentru a o suprapune pe cea a lui Milk au facut o treaba foarte buna.

Penn, care nu mi-a placut niciodata in mod deosebit, a reusit sa ma miste acum si desi nu imi plac nici biografiile si nici povestile legate de activism (politic or whatever), am apreciat valoarea documentaristica of the rise and fall of Milk (despre povestea caruia nu aveam de altfel nici o cunostinta).

Mi-a placut si faptul ca scenariul nu a pus un accent atat de mare pe campanii si pe dezbateri politice, cat mai degraba pe viata personala... apropo de care m-am intrebat de ce incepem povestea atat de tarziu, pentru ca as fi fost curioasa sa vad cum de un barbat gay de 40 de ani fara afinitati de activist se hotaraste relativ tarziu in viata sa ridice vocea pro gay rights (dar chiar si asa filmul a fost suficient de lung - peste 2 ore - ca sa mai fie lungit artificial cu background bio).

All in all... 7.5/10

5 comments:

Rin Tin Tin said...

Penn rocked in U Turn. Dar totusi.. numai lucruri de bine despre Milk si 7.5 ? Ma asteptam sa argumentezi cele 2.5 puncte lipsa :)

zeeny said...

Nu mi-a placut prea mult totusi.

Nici biografiile, nici filmele cvasi-politice sau care se invart in jurul subiectului activism nu sunt preferatele mele.

Goana dupa historical truth sau dupa re-rasing the awareness upon issue mi se pare ca vin in detrimentul unui film pe care sa il poata inghiti si cei not concerned.

Uite, un alt exemplu - I'm not there - un film ok in sine, dar care insa nu mi-a placut defel.

Aprecirea lucrurilor "de bine" insa nu tine de preferintele mele. Milk ramane un film bun, chiar daca... i can't really "relate"

computersaysno said...

dupa parerea mea nu prea ii multumeste nici pei cei vizati/interesati de miscare/Harvey Milk (de ex. -- sunt de citit si comentariile) -- eventual doar pentru ca macar exista --, nici pe cei care merg de dragul lui Gus Van Sant la acest film si nici pe cei care merg in necunostinta de cauza la film.

"la inceput a fost ok, dar dup-aceea too political" zicea cineva. well, cred ca a fost prea lung, fiind destul de aproape de a atinge atat latura biografica+sentimentala a personajului cat si cea politica, neputand sa finalizeze conturarea acestora.

..oricum, sean penn a jucat foarte bine.

zeeny said...

Am citit si eu azi dimineata atatea dezbateri pro/con Penn, pro/con Oscar, pro con a shitload of issues care pana la urma se transformau intr-o paruiala generala intre gay si "gay-tolerants" si restul lumii (homophobes si homophobe - tolerants)...

Mie mi-a fost relativ util, fiind cam pe langa subiectul Gay rights. How it all started...

Unknown said...

Asta nu mi-a placut nici mie la film, mi-a lasat impresia de documentar, un pic hipercorect si un pic prea "epic" pe alocuri. Dar overall informativ si bine dus la capat (mai ales de catre Penn). I see what you mean.