Feb 10, 2009

Doubt (2008)

Indoiala - motorul care pune lumea in miscare. Alaturi de suspiciune, minciuna, adevar, morala, alb si negru si certitudinea ca albul meu e alb chiar daca tu spui ca-i negru, ca intr-o furtunoasa Imblanzire a scorpiei.

Mi-a placut Doubt, without the shadow of a doubt. Meryl Streep este magistrala si m-a facut sa rad sincer de cateva ori, chiar daca imbraca haina greu de purtat a clasicei directoare de scoala, acra si severa, de neclintit in convingeri, incisiva si cu o atitudine de cruciat proaspat calcata si apretata.

Mai mult decat o poveste cu preoti care calca pe bec, calugarite intepate si scoli catolice severe, filmul (ecranizare a unei piese de teatru a regizorului Shanley) e o parabola despre indoiala si certitudine, in sensurile opuse celor obisnuite - indoiala poate fi buna, certitudinea prost directionata e gresita.

Din cauza ca personajele sunt oameni ai bisericii, intruchipand metaforic pe rand indoiala si siguranta, filmul poate parea totusi ca impune o anume abordare si conduce fortat catre o concluzie.

Mai departe insa de aspectul moralizator si de joaca constanta cu certitudinile privitorului, concluzia cu care am ramas eu e veche de secole: dubito, ergo sum. Doubt more.

8.5/10

2 comments:

Richard M. Ilie said...

In afara de Meryl Streep si naivitatea lu Amy Adams nu prea mi-a placut nimic in film. Incepea promitator dar pana la jumate am sperat ca maica superioara se inseala, e oarba in convingerea ei ca un monstru si-a gasit locul in parohie. Mi s-a parut un cliseu sa faci un film despre subiectul asta atat de amplu dezbatut in presa din state. Era ceva daca indoiala plana doar asupra lui Meryl Streep, care din cauza propriilor temeri sa ajunga sa suspecteze un om nevinovat. Poate daca in loc de semi-regretul final ar fi fost o mai clara dovada ca s-a inselat as fi ramas si eu cu ceva mai mult.

zeeny said...

Nah. Mie mi-a placut exact faptul ca fiecare e adamant on position. Cu exceptia Surorii James, care beneficiaza de binecuvantarea lipsei de experienta, care da expresiei the benefit of the doubt o noua semnificatie.