Jan 22, 2009

Gwoemul vs. Ag-O (The Host si Crocodile)

Langa un rau, sub un pod, traieste o creatura ciudata si urata, de care fug toti, mai putin o fata si un baietel. De prea multa dragoste, fata moare.

Asta e foarte pe scurt povestea din ambele filme, fete ale aceluiasi concept, una reala, alta metaforica.

Acum, daca va spun ca ambele sunt coreene si unul din filme este al lui Kim Ki-Duk, iar altul al lui Joon-ho Bong, cui credeti ca apartine cel metaforic?

Ag-O (The Crocodile, 1996, KKD) e povestea unui bataus vagabond care locuieste sub un pod cu un batran si un baietel, familie in care intervine si o fata sinucigasa. Pretext ideal pentru KKD sa introduca un pic de home violence si acea maltratare dragastoasa a femeii, care ii place atat de mult.

Gwoemul (The Host, 2006, JHB) e povestea unui monstru acvatic nascut dintr-un mic accident biologic cauzat de un american (sic!), care rontaie tot ce gaseste pe mal. Apoi e o combinatie de Predator si Outbreak.


Ag-O are o calitate ingrozitoare, e primul film al lui Kim, buget as low as it gets, pelicula ieftina, culori proaste, chiar si subiectul e cam expirat. Transpare insa deja, chiar si prin mocirla Crocodilului, acel jenesaisquoi kimkidukian fascinant ca o lama ascutita.

Gwoemul e o porcarioara parodie desteapta SF cu buget mare, cu efecte speciale, cu camere profi si film bun, care desi copiaza fara rusine scenariile americane de film de actiune cu monstru on the loose, are avantajul de a fi bine inradacinat in spiritul asiatic - umor sec sau umor in cele mai stupide momente, momente de bravura cretina sau de disperare neagra, toate in spiritul asiatic expansiv si zgomotos.

Relatia dintre cele doua mi se pare reprezentativa pentru felul in care in doar 10 ani se poate re-inventa un concept. Realitatea se face SF, poezia se duce dracului, scursura societatii e convenabil impachetata sub forma de leviathan balos... si asa ajungi sa vezi filme SF de actiune coreene. Ca si cum Nicolaescu s-ar apuca sa faca horror. Horror (asta era concluzia).

6/10 pentru amandoua

Crocodile - no trailer


The Host:

8 comments:

Rin Tin Tin said...

The Host e unul dintre putinele filme care te face sa iti dai seama ce departe e cinematograful occidental de asiatici, si totusi cat de surprinzator de apropiati sunt ca perceptie si umor:)
Iar daca nu te-ai prins ca totul e caterinca, e nasol :P
It's bad-taste monsta movie, dear, ca si Zebraman :)

zeeny said...

Don't patronize me, dog.

Chestia cu bad taste si caterinca devine un stil, sau cum?

Anyways, not my piece of cake. Monster movies suck bad, fie ele si cvasi-parodii.

Richard M. Ilie said...

Ce dura esti cu the Host, care dealtfel e un film extraordinar, insa tu il pui in aceeasi balanta cu Crocodile, si asta nu e corect. Un blockbuster vs artsy film :)
Btw, sunt fan kim ki duk, i-am vazut absolut toate filmele, si impresia mea e ca de-o vreme incoace "s-a pierdut". Ar trebui sa compari primul film, cu ultimul - Dream. Sunt curios ce parere ai avea.

zeeny said...

Nu-s dura defel, The Host e interesant (extraordinar n-ar fi tocmai cuvantul potrivit, dupa mine... :-).

Si desi Rin Tin Tin face misto de mine ca iau prea in serios filmele parodii, pentru mine exista o legatura indisociabila intre cele doua, exact la acel nivel metaforic pe care l-am povestit.

Mi-am zis ca in fond nu vad filme doar ca sa le povestesc, ci ca sa leg puncte, sa vad ce desen iese la sfarsit.

Dream is on its way :), revin.

Gabriel said...

@zeeny

Eu nu m-as hazarda sa spun ca temele din The Host au fost copiate din filmele americane de gen. E destul de neclar de multe ori sa ne amintim anumite detalii, dar eu as zice ca adevarul este in alta parte. Avem Gojira (Godzilla, daca vreti) si mai avem countless others, filme asiatice care au rafinat temele respective si le-au dat Hollywood-ului pe tava, ulterior.

Ultimativ, americanii care i-au copiat pe japonezi care i-au copiat pe americani urmeaza sa-i copieze din nou pe japonezi facand un remake (business as usual) la The Host.

Asta ca sa avem un ciclu complet si sa nu mai intelegem nimic :)

Gabriel said...

Si ca sa nu las treaba neterminata, vreau sa aduc si ceva constructiv pe masa si anume exact cel mai hulit element din film - parodia.

Mi-a placut cum au manevrat-o pe tot parcursul filmului, fundamental diferit de cum se procedeaza prin alte culturi, de obicei. N-as spune neaparat ca a fost subtila, poate mai degraba ca a reusit sa se infiltreze in momente in care nu prea isi avea locul si ca pe de alta parte scenariul a parut sa rateze intentionat anumite momente comice.

Daca ma uit cu atentie, observ ca parodia e mai acuta in momentele cele mai sickening si tensionate alte filmului dar deloc in the open (à la Scary Movie), este un layer mai jos, as zice... exact asta a avut impact pentru mine.

Rin Tin Tin said...

Fundamental diferit? Mie mi s-a parut exact pe dos; mi s-a parut ca seamana destul de mult cu camp-ul european.

Gabriel said...

Dat fiind ca am vazut filmul acum doi ani si e posibil ca after taste-ul sa nu fie intocmai experientei reale, ma retrag gratios din aceasta disputa de idei :)