Sep 21, 2008

Joyeux Noel (2005)


As prefera sa vad filme de genul asta de Craciun, in locul micilor mizerii fericite cu spiridusi, reni si Mosi.

Filmul pare sa fie bazat pe o poveste adevarata a unui Craciun in care cateva plutoane din Primul Razboi Mondial (nemti, francezi si scotieni) lasa deoparte armele pentru o noapte ca sa sarbatoreasca Craciunul impreuna, in transee.

Probabil daca ar fi fost facut in SUA, ar fi fost o lesinatura comerciala si siropoasa. Coproductie europeana fiind (chiar si Romania e trecuta pe acolo), se mentine la un nivel dramatic retinut si sincer (desi poate cam teatral, dar fara clisee), foarte emotionant prin autenticitatea trairilor si jocului unor actori cvasi-necunoscuti. Si nu are happy end - un punct in plus.

Cred ca momentul meu preferat a fost acela in care francezul si neamtul aproape ca isi dau intalnire la o cafea, dupa razboi. Mi-am imaginat o discutie similara intre un american si un irakian, inainte de a muri unul cu altul de gat. Razboaiele europene au avut categoric mai multa clasa.

9/10

2 comments:

L'emmerdeur said...

a fost filmat in pro, asa se explia de ce apare la roumanie pe lista. "in alta ordine de idei", placut impresionat.

Anonymous said...

văd că şi pe tine "i'm dreaming of home te-a impresionat". doamne cât am tot ascultat piesa aia pe vremea când a apărut filmul. îl văzusem la tiff şi la cinematograf, iar apoi am făcut rost de varianta pe 2 cd-uri şi parcă fix anume se întrerupea dreamingul! :D

oricum filmul e excelent şi destul de bine fundamentat de literatura scrisă în perioada respectivă.