May 15, 2008

[Rec] (2007)

Recunosc ca citesc review-urile userilor de pe IMDb. Toti acuza site-ul ca are note care nu reflecta valoarea filmului, ca nu are review-uri obiective (dar exista external reviews listate pe undeva prin pagina, daca vrei objective - shmucktive reviews), etc. Pentru mine un comment scris inteligibil, elocvent, fara spoilers, spune ceva despre omul din spate si chiar ma lasa sa-mi formez o imagine despre film. (omul din spate, nu spatele omului, am zis :) ). Si daca, din felul in care se exprima persoana in cauza si din substanta comentariului deduc ca e un cinefil de incredere, incerc sa vad filmul. Bine, e si o problema de chef, de dispozitie de moment, si tot asa. Nu-mi place sa vad filme la modul programatic, daca synopsis-ul nu ma incanta, imi bag picioarele.

[Rec] fiind un horror, si avand o aplecare aparte catre gen (dar nu spre orice film de acest gen), am decis sa-l vad. Ma asteptam la ceva enjoyable, bine facut, dar usurel, un film care isi cunoaste limitele, le respecta, si livreaza ceva de calitate in acele limite.

Ei bine, m-am inselat. It fucking scared the shit out of me. Daca Cloverfield (pe care-l vazusem anterior) se joaca putin cu subconstientul tau si e axat si pe mistery (secvente care manipuleaza spectatorul - vezi frica de inaltime, frica de necunoscut, temeri comune ale omului), [Rec] il ia la suturi de-a dreptul, and it's pure horror, man. Evenimentele se precipita mult mai repede, si consecintele sunt mult mai de impact, iar totul se intampla fix la usa apartamentului de vis-a-vis. Sigur, spre final incep sa apara situatiile nefiresti (ca si in Cloverfield), iar finalul e pulp de-a dreptul, dar sigur veti ierta asta.

A true delight for the horror fans. Si da, mi-a placut la fel de mult ca si Cloverfield.

8.9/10

0 comments: