May 15, 2008

Karaula aka Border Post (2006)

The nasty dog's back with another Serbian flick, hear ye, hear ye!
De data asta e vorba de Karaula. Prima data cand cineva mi l-a recomandat, am zis pas. Alt film cu iz provincial, alt film despre razboaiele lor stupide, multumesc, nu.

Rau am facut c-am zis asa. Karaula e un film pe care nu poti sa nu-l iubesti. Personajele iti sunt simpatice din prima, peisajele sunt astonishing. E un film obraznic, politically incorrect, cu o tona de umor, dar foarte sensibil, pe de alta parte. E un Mediterraneo (Salvatores, pentru cine stie) al anilor 2000, highly emotional, cu personaje extrem de credibile.

N-ai cum sa nu-l iubesti pe Ljuba, soldatul obraznic, cu suflet, pulalaul simpatic care nu-si va gasi locul niciodata in sistemul rigid militar, sau pe frumuselul doctor, si cateodata te incearca o urma de simpatie pana si pentru comandantul lor, n-ai cum sa nu arunci o ocheada Mirjanei..

Ca sa parafrazez un bun amic, e genul de film care salveaza aceasta arta hibrida si pervertita, si muta Serbia undeva intre Havana si Tijuana, pentru a o aduce la loc langa Mediterana la final. Highly recommended, on my favourite list.

9/10

0 comments: